Cu toții ne dorim un computer performant, dar cei mai mulți dintre noi nu știm ce înseamnă cele mai bune componente hardware. Lumea IT-ului se modifică în fiecare zi datorită unor oameni pasionați care perfecționează performanțele fiecărei componente a unui calculator.
Un computer este format din două componente: hardware, adică elementul de bază, și cea software, cea fără de care componenta hardware nu poate funcționa.
Ce poți face cu ajutorul unui calculator?
Ce nu poți face? Poți citi, învăța, viziona filme, webinarii, asculta muzică/podcasturi, comunica cu oameni din întreaga lume, lucra online, te poți juca. Într-un cuvânt, ai parte de tot ce înseamnă „informație” și asta te poate face prinț din cerșetor.
Ce ar trebui să știi despre calculatorul tău?
Diferența între software și hardware este faptul că partea de software se referă la lucruri intangibile pe care nu le poți vedea, doar folosi.
Orice utilizator de calculator trebuie să știe care sunt dispozitivele de intrare și cele de ieșire. Unele permit intrarea informațiilor în calculator, pe când altele permit scoaterea informației din acesta. Pentru intrare vom avea: tastatură, mouse, scanner, microfon, joystick, camera web, iar cele de ieșire sunt: imprimanta, monitor, căști.
Fiecare calculator poate avea unul sau mai multe sloturi USB unde poți introduce componente externe, cum ar fi un mouse wireless, router, boxe, tastatură, etc. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Înainte de a face o achiziție, este bine să știți ce drivere cer componente din unitatea centrală, carese conectează cu care, ce cabluri sunt și ce face fiecare.
Astfel, accidentele pot fi evitate, iar timpul economisit. Mai mult, orice utilizator de internet ar trebui să știe cât înseamnă unitățile de măsură, cum ar fi kilobytes, megabytes, gigabytes sau terabytes. Informațiile de acest gen aduc o mai bună înțelegere asupra tuturor fișierelor cu care veți lucra.
Mai important, este bine să știți de la început ce capacitate are memoria RAM și hardurile pentru a le schimba atunci când sunt pline și nu mai aveți spațiu pentru fișiere noi. Unitatea centrală este un mix de componente interconectate care aduc la viață orice computer. Aveți grijă ce cumpărați!