Hardware-ul reprezintă totalitatea elementelor fizice și tehnice cu ajutorul cărora datele se pot culege, verifica, prelucra, transmite, afișa și stoca, suporturile de memorare a datelor, precum și echipamentele auxiliare ale calculatorului. Ceea ce se numește hardware-ul unui calculator înseamnă, de fapt, patru componente fundamentale: unitatea centrală de prelucrare, memoria internă, memoria externă și dispozitivele periferice.

1. Unitatea centrală de prelucrare

Se mai numește procesor (sau microprocesor) și reprezintă creierul calculatorului ce coordonează toate operaţiile acestuia. Procesorul se caracterizează printr-o viteză mare de prelucrare a informaţiilor. Cei mai cunoscuți producători de procesoare sunt Intel şi AMD, iar performanţele obținute de producători în îmbunătățirea acestora aproape s-au dublat în ultimii ani.

2. Memoria internă ( RAM)

Această componentă păstrează programele derulate de procesor, dar și datele cu care acesta operează. Altfel spus, orice program, pentru a putea fi analizat și procesat de către acesta trebuie să se găsească în memoria internă a calculatorului împreună cu alte numeroase de care are nevoie. În general, calculatoarele personale actuale dețin între 2 și 8 GB (RAMI).

3. Memoria externă

Poate avea diverse forme, atât electronice, cât și magnetice sau optice și au ca principal scop păstrarea informaţiilor pe termen lung. Aceste componente de memorare enumerate mai sus păstrează informaţia codificată binar și au o capacitate de stocare mai mare decât memoria internă. De asemenea, memoria externă poate ajunge la o durată de viață de zeci de ani, este mai ieftină, dar și mult mai lentă decât memoria internă.

Dispozitivele de memorie externă existente pe piață sunt: hard disk-ul (HDD), Solid State Drive-ul (SSD), compact disc-ul (CD), DVD-ul (digital versatile disk), memory stick USB-ul, cardul de memorie și vechea dischetă (FDD).

4. Dispozitivele periferice

Dispozitivele periferice sunt acele dispozitive ce asigură legătura dintre calculator și mediu, în ambele sensuri. Aceste dispozitive se clasifică în trei categorii distincte:

  • dispozitive periferice de intrare ce permit introducerea unor date în calculator, cu ușurință: tastatura, mouse-ul, scanner-ul, microfonul și camera video digitală.
  • dispozitive periferice de ieşire sunt cele care permit ieșirea informațiilor din calculator: monitorul, imprimanta, plotter-ul, difuzorul, video-proiectorul.
  • dispozitive periferice de intrare și ieşire sunt utilizare pentru transmiterea informațiilor în ambele direcții. În această categorie intră placa de rețea, modem-ul, dispozitivele bluetooth, touchscreen și dispozitivul multifuncțional.

Atunci când achiziționăm un calculator sau un laptop, toată această structură hardware trebuie să fie foarte bine analizată și să facem cea mai bună alegere pentru noi pentru că este o investiție importantă.