Laptop-urile sunt extrem de populare printre utilizatori datorită caracterisiticilor lor specifice. Care sunt avantajele folosirii unui laptop în locul unui calculator clasic cu desktop? Vă prezentăm mai jos:
Portabilitatea
Cea mai importantă caracteristică a laptopurilor este posibilitatea utilizării acestuia în orice locație. Acest lucru se datorează faptului că toate componentele unui calculator clasic sunt compactate într-o singură componentă. Laptopurile sunt pliabile, ușor de transportat oriunde cu tine și pot funcționa atât autonom, datorită bateriei încorporate, dar și cu un încărcător detașabil. Acest avantaj este extrem de important în activități ce impun deplasarea rapidă a laptop-ului și folosirea lui în medii exterioare casei noastre, precum conferințe, școală, cursuri, serviciu etc.
Dimensiunea și greutatea
Laptop-urile sunt atât de versatile datorită dimensiunii și greutății acestora. Pe măsura dezvoltării tehnologiei, laptopurile au devenit tot mai mici și mai ușoare pentru a putea fi trasportate cât mai convenabil. Cea mai bună dimensiune pentru laptop-uri este de aproximativ 15 centimetri pe diagonală, pentru o vizibilitate perfectă a ecranului. În ceea ce privește greutatea, aceasta variază între 2 și 11 kilograme, depinzând de numărul și dimensiunea componentelor încorporate.
Caracteristici tehnice
În ciuda evidentelor sale caracteristici fizice atractive, specificațiile tehnice ale unui laptop sunt mult mai limitate decât ale unui calculator cu desktop, iar acest lucru este cauzat de necesitatea încorporării un hardware întreg într-un spațiu mic și a imposibilității tehnice de micșorare a acestuia.
Computerele clasice înregistrează frecvent viteze de procesare mai mari de 3,5 Ghz, iar unitățile de procesare grafică sunt, de asemenea, mult mai puternice.
Această diferență clară de caracteristici tehnice net superioare pentru calculatorul clasic, care poate fi constant îmbunătățit cu spațiu de stocare suplimentar, se menține în continuare. Totuși, laptopurile produse în ultimii ani au reușit să încorporeze dimensiuni mult mai mari de memorie decât o făceau înainte, iar asta înseamnă că dezvoltatea tehnologiei este în progres în acest domeniu.
O altă caracteristică notabilă a laptopurilor este posibilitea acestora de a utiliza diferite trackpad-uri sensibile la atingere, în locul clasicului mouse.
De asemenea, tastaturile laptopurilor sunt adesea ceva mai mici decât cele clasice, fără partea numerică în partea dreaptă a tastaturii, ceea ce explică reducerea dimensiunii sale totale.
În concluzie: laptopurile au fost create pentru a crește gradul de confort al utilizatorilor de calculatoare. Un laptop poate fi folosit în intimitatea apartamentului nostru, într-o cafenea în timp ce ne savurăm cafeaua preferată, la cursurile universitare, la prezentări de afaceri multimedia și lista poate continua la nesfârșit. Laptopurile sunt echipate cu carduri de rețea wireless integrate, ceea ce le permite conexiunea la internet fără un cablu oriunde există semnal. Dezavantajul lor major este că nu acceptă extindere sau upgrade, la care se mai adaugă o posibilă deteriorare fizică, mai accentuată din cauza portabilității sale zilnice.